Sijamska, orijentalna, balinezijska, javanska mačka

Gipke i plemenite, dugačke i vitke sijamske, orijentalne, Balinezijske i javanske mačke su primadone felinologije i izgledaju, u odnosu na druge mačke, poput baletskih igračica u odnosu na druge žene.

Opis

Sve četiri rase imaju isti tip i isti temperament a ono što ih razlikuje je varijacija u boji, uzorku šare ili dužini dlake. Možda je zbog toga američka podela i najbolja jer oni sve četiri rase zovu orijentalnim: orijentalna kratkodlaka, orijentalna kratkodlaka sa point obeležjima (sijamska), orijentalna dugodlaka (javanska) i orijentalna dugodlaka sa point obeležjima (balinezijska).

Ove mačke su lepe i elegantne i gotovo da svakim pokretom i pokazuju da su svesne svoje lepote. Osnovne karakteristike sve četiri rase orijentalnog tipa mačaka su: velike uši, duguljasto-klinasta glava, dugačak vrat, izduženo telo i noge, i dugačak i tanak rep koji se šiljasto završava. Bez obzira što izgledaju tanko, kada ih uzmete u ruku ove mačke moraju biti teške, ali ni po koju cenu ne smeju biti debele. 

Klinasta glava, koja se završava njuškom, morala bi stati u jednakokraki trougao. Iz profila gledano, glava čini skoro pravu liniju koja počinje na sredini čela a završava se na vrhu nosa. Iznad očiju ne sme biti nikakvog ulegnu}a, dok je sam nos dug i prav. Vrh brade je u istoj vertikalnoj ravni sa vrhom nosa. Uši su velike, široke u korenu i završavaju se u špic. Neke sudije i odgajivači više cene tzv. Engleski smeštaj ušiju, tj. one koje su široko razmaknute, i niže smeštene na glavi.

Srednje velike, bademaste oči, su razmaknute jedno od drugoga za veličinu oka. Ukoso su smeštene, od nosa ka ušima. Upravo taj oblik, smeštaj i zakošenost očiju i daju mački odre|eni orijentalni izgled. Tanak i dugačak vrat još više doprinosi ukupnom utisku elegancije, koji odaje ova mačka.

Dugačko, graciozno telo je srednje veličine, izuzetno finih kostiju i odlične muskulature. Noge su dugačke, i to zadnje neznatno duže od prednjih. Šape su ovalnog oblika, male i osetljive. Rep je dugačak, neznatno deblji u korenu i obavezno se završava u špic.

Sijamska i balinezijska su mačke kod kojih je prisutan point gen, dok je kod orijentalne i javanske mačke prisutan gen za potpunu obojenost ili za uzorak. Pri svemu tome, sijamska i orijentalna imaju kratku dlaku, koja je priljubljena uz telo, dok balinezijska i javanska mačka imaju srednje-dugu dlaku, pri čemu im je dlaka na repu obično mnogo duža od dlake po trupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>