Pre nego što uopšte počnete da čitate ovu glavu upoznaćemo se sa zlatnim pravilom: „Mačke su izuzetno zdrave životinje.“ Prirodna selekcija ih je napravila zdravim i otpornim na bolesti i najverovatnije da vašu mačku nećete morati da vodite veterinaru sem na redovne kontrole i vakcinaciju. Gornje pravilo pogotovo važi za mačke koje skoro ceo svoj život provedu u kući.

Pošto nemaju dodira sa drugim životinjama i sa njihovim bacilima smanjuje se i mogućnost njihove zaraze. Oni koj mačku drže stalno u stanu imaju još jednu prednost jer će nepogrešivo znati kada je mačka bolesna – onda kada se ne ponaša onako kako se uvek ponaša. I još jedno zlatno pravilo. Kada vam se učini da je mačka bolesna nikada ne postavljajte dijagnozu sami. Za to služe veterinari.

Veterinar pregleda mačku

Veterinar

Pre svega, izaberite veterinara za svoju mačku čim ona dođe u kuću, a ne kada vam on zatreba. Tada je obično kasno. Ukoliko do sada niste imali mačke pitajte prijatelje koji ih imaju da li oni znaju veterinara koji zna dosta oko mačaka. Razlog za ovakav način izbora je jednostavan. Neki veterinari su ipak bolji sa konjima, neki sa psima, neki znaju dosta oko ptica. Ukoliko za svoju mačku birate veterinara po istom principu po kom birate lekara za sebe – nećete pogrešiti. Naravno, u nekim krajevima možda i nemate mnogo izbora, ali opet raspitajte se da li neko od lokalnih veterinara ima ili voli mačke. Možda je on pravi izbor iako nema ordinaciju. Nipošto nemojte izabrati veterinara zato što vam je najbliži ili zato što ste čuli da je najjeftiniji. To se može kasnije osvetiti. Ne dajte ni da vas fasciniraju silna slova, titule i skraćenice ispred imena i prezimena veterinara, ili preporuke prijatelja. Pouzdajte se u svoj osećaj i u to da li on može da zadobije poverenje vaše mačke. Veterinar mora da poznaje mačke i njihove bolesti, kao što bi i vama trebalo da se obraća jednostavnim jezikom, bez previše naučnih izraza. U zapadnoj Evropi su veterinari mnogo više od pukih doktora za bolesne ljubimce. Oni prodaju i posebne hrane za bolesne mačke, imaju sprejeve i šampone protiv buva i daju ponekad i savete gde i kome možete pokloniti mače. Razgovarajte prilikom prvog susreta sa njim da li hoće da vam pomogne i nakon radnog vremena. Postoji nešto kao Marfijev zakon da se sve nesreće sa mačkama doga|aju baš po završetku radnog vremena veterinarske ordinacije. Kada izaberete veterinara, preporučujem da brojeve njegovog telefona zapišete u svim imenicima koje posedujete, i da taj broj memorišete u telefonu pored brojeva ostalih hitnih telefona.

Nesreća ili bolest

Ukoliko vam se čini da je vašoj mački zbog nesreće ili bolesti potrebna pomoć (a ukoliko sumnjate sigurno treba) nazovite telofonom veterinara. Opišite mu simptome ili problem jasno koliko možete, i ostavite da veterinar odluči da li je bolje da vi dođete u ordinaciju ili on kod vas. Zlatno pravilo za vlasnike mačaka bi trebalo da bude: „Ukoliko sumnjate u zdravlje svoje mačke – pozovite profesionalca.“ Razlog je jednostavan. Mačke stoički podnose bol i mogu biti ozbiljno bolesne kada primetite prve spoljne simptome. Zbog toga je pažljivo posmatrajte i za svaku ozbiljniju promenu u ponašanju ili izgledu pozovite veterinara. Ne bojte se da ćete biti dosadni. Uostalom bolje je biti i dosadan nego izgubiti mačku zbog toga što se niste konsultovali sa stručnjakom.

Još jedan vrlo bitan savet. Nikada, ali baš nikada, ne dajte nikakav lek pre nego što se posavetujete sa veterinarom. Mnogi lekovi koje ljudi svakodnevno upotrebljavaju u velikim količinama mogu biti smrtonosni za mačku i u maloj dazi. Najbolji primer za to je aspirin (acetilsalicilna kiselina) koji može usmrtiti mačku ili joj u boljem slučaju napraviti neku burnu reakciju u organizmu.

Veterinar daje pilulu mački

Simptomi bolesti

Iako je stalno povraćanje znak da je mačka ozbiljno bolesna i da treba odmah pozvati veterinara, pojedinačan slučaj nije tako opasan. Možda je mačka povratila zato što se prejela ili je jela suviše brzo, možda je jednostavno izbacila nakupljenu dlaku iz želuca ili je to reakcija na novu hranu. Tako|e ne morate odmah da zovete veterinara ukoliko je mačka nekoliko puta kinula. Možda joj je ušla prašina u nos, pa reaguje slično čoveku. Ne treba da trčite kod veterinara ni ukoliko primetite da mačka ima dijareju, ali morate da reagujete brzo. Zapitajte se prvo da li je mačka u poslednjih nekoliko sati imala veliki stres, ili je jela novu hranu, ili je možda pojela previše suve hrane ili žive džigerice. No, ukoliko su odgovori na sva tri pitanja – NE – bez odlaganja pozovite veterinara. Za razliku od ovih simptoma koji ponekad i jesu i nisu simptomi bolesti, sigurni simptomi bolesti su: gubitak apetita, tromost, nedostatak interesovanja mačke za doga|aje oko nje, nemanje želje za igrom i ponekad, ljudski rečeno, potištenost i mrzovoljnost. Sve ovo naravno u pore|enju sa normalnim mačijim ponašanjem. Pojava trećeg očnog kapka je tako|e znak da je mačka bolesna i da morate hitno pozvati veterinara. Mačka je sigurno bolesna ukoliko su joj disanje i puls ubrzani ili usporeni. Neke mačke kada su bolesne vole da budu sakrivene na tamnom mirnom mestu. Kada primetite bilo koji od ovih simptoma nemojte u radno vreme okretati telefon veterinara za savet. Odnesite mačku odmah na pregled.

Bolesti

Na ovoj i sledećim stranicama vezanim za bolesti mačaka, kada god vidite simbol zvezdice ( * ) znajte da on označava da je neophodna hitna pomoć veterinara ili njegov savet. Ne oklevajte u tom slučaju da ga pozovete.

Bolesti mačaka su grupisane u sledeće kategorije

  1. Zarazne bolesti
  2. Parazitarne bolesti
  3. Bolesti očiju
  4. Unutrašnje bolesti
  5. Bolesti disajnih organa
  6. Bolesti digestivnog trakta
  7. Bolesti urinarnog trakta
  8. Ostale bolesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>